Úvod > O nás > Tiskové zprávy > OP Remedium: Děti na cestě k finanční gramotnosti

OP Remedium: Děti na cestě k finanční gramotnosti

Již v průběhu prvního stupně základní školy se nemálo dětí střetává s možností samostatně nakládat s vlastními financemi. Ať už se jedná o pravidelné kapesné, anebo jednorázový příspěvek, pocit ovlivňovat vlastní chod financí v dětech bují od chvíle, kdy jsou schopné nakládat s malou násobilkou.

Žáci druhého stupně základních škol a studenti středních škol jsou často konfrontování se situací vyrovnat se ostatním. Důsledkem reakce na danou situaci mohou být neuvážené kroky, které mnohdy negativně ovlivňují vstup do dospělosti.

Za podpory ČSOB se v REMEDIUM Praha o.p.s. zrodil projekt s názvem Rozpoznáš včas dluhovou past?, jehož účelem je zvýšení finanční gramotnosti dětí a mladých lidí, kteří stojí před osamostatněním. Náplní jsou tři vzdělávací animovaná videa, která poukazují na rizika spojená s neuváženým nakládáním s penězi.

První díl s názvem Tablet je již na světě. Nosným tématem je nákup nového technického zařízení, na které mladý student finančně nedosáhne. V rámci diskuse se svým bratrem analyzuje vzniklou situaci a pokouší se najít vhodné řešení. „Dlouhodobě se zabýváme vzděláváním dětí a dospívajících v dluhové problematice. Témata na animovaná videa jsme vybírali na základě potřeb dané cílové skupiny, která jsme identifikovali na seminářích jim určených. Děti mají audiovizuální formát v oblibě, věříme, že naše videa přinesou kýžený efekt,“ doplňuje Mgr. Kristýna Schreilová, vedoucí projektu Rozpoznáš včas dluhovou past?. Další díly videí budou k dispozici během pár dní a nabídnou vhled do problematiky podpisu smluv na ulici, rizik jízdy bez platné jízdenky a rozvinou téma brigád.

Autoři videí kladou důraz na představení věcných informací, které budou v praxi přímo využitelné. Organizátoři počítají s využitím i při výuce na školách a v organizacích pracujících s dětmi a mládeží. „K propagaci využíváme především kanál YouTube, kde je již první video ke zhlédnutí. Na stránkách www.dluhovylabyrint.cz bude k dispozici samostatná sekce celého projektu, o kterém budeme informovat také přes naše webové stránky a sociální síť,“ doplňuje Kristýna Schreilová.

Odkaz na 1. díl- Tablet: https://www.youtube.com/watch?v=dv3bLTKKmc4

Odkaz na 2. díl- Smlouva na ulici: https://www.youtube.com/watch?v=cYB5DaCIr0s