Úvod > O nás > Tiskové zprávy > Seminář na téma: Sociálně právní problémy občanů z pohledu občanských poraden, který se uskutečnil 11. listopadu 2015 v Poslanecké sněmovně.

„Když k nám do Občanské poradny v Třebíči dorazil, vypadal jako beznadějný případ. Neměl práci ani vzdělání, a přestože mladý muž, mluvil o tom, že by rád pracoval s dětmi. Po dlouhém pohovoru a zvážení všech pro a proti jsme ho doporučili na výpomoc  v Třebíčském mateřském centru.  Pracuje tam dodnes a doplňuje si i školu“, říká Hana Chaloupková o jednom z řady klientů, kterým se v třebíčské občanské poradně podařilo pomoci.

O takových a podobných případech se hovořilo na semináři o sociálně právních problémech občanů z pohledu občanských poraden, který se 11. listopadu 2015 uskutečnil v Poslanecké sněmovně.  Vedle řady případů dobré praxe zde zástupci Asociace občanských poraden představili nejčastější problémy, se kterými se lidé po celé republice na občanské poradny obracejí. Kromě dluhů a exekucí jsou to pracovně právní problémy, jako je ukončování pracovního poměru po návratu z mateřské, opakování pracovního poměru na dobu určitou nebo špatné zkušenosti s agenturním zaměstnáváním.

Do poraden se lidé přicházejí často poradit při potížích s bydlením, trvalým pobytem a možností získat příspěvek na bydlení. Malá informovanost lidí je ostatně znát u celého systému sociálního zabezpečení. Pomalé rozhodování o dávkách přitom může způsobit zadlužení, ze kterého se pak klient občanské poradny těžko dostává.  Jedním z nejživěji diskutovaných témat se na semináři stala problematika výživného, jeho vyměřování, důvodů neplacení a těžkostí při jeho vymáhání, kde nepomáhá ani trestní postih.

O své zkušenosti s občanským poradenstvím se s přítomnými podělila i místopředsedkyně výboru pro sociální politiku, poslankyně Pavlína Nytrová: „Kdysi jsem se dostala do situace, kdy jsem sama pomoc potřebovala a od té doby si občanských poraden velmi vážím a často se na ně v případě potřeby i dnes obracím.“  Jak sama přítomným prozradila, v rámci jednoho občanského sdružení, kterého byla spoluzakladatelkou, si v praxi ověřila, že problematika domácího násilí se netýká jen žen. "Byla jsem velmi překvapena, že mým prvním klientem, který si přišel na domácí násilí stěžovat, byl muž", uzavřela paní poslankyně svou vzpomínku.

Na semináři vystoupili i zástupci MPSV, kteří pracovníkům poraden přislíbili podporu ministerstva a snahu o další zlepšování podmínek jejich práce.

Hynek Kalvoda, člen výboru Asociace občanských poraden