Úvod > O nás > Tiskové zprávy > Zákon o spotřebitelském úvěru a novela insolvenčního zákona, obrat nebo jen malá korekce v boji proti předlužení a podvodným oddlužovacím společnostem? Kolokvium o dosavadních zkušenostech v Senátu 12. září 2017.

V loňském roce byly přijaty zákon o spotřebitelském úvěru a novela insolvenčního zákona, jejichž společným cílem je zabránit dalšímu zadlužování sociálně slabých a zneužívání situace předlužených osob některými oddlužovacími společnostmi.

Od letošního července mohou jako placenou službu návrhy na povolení oddlužení sepisovat a podávat jen advokáti, notáři, soudní exekutoři a insolvenční správci. Bezplatně mohou návrhy sepisovat a podávat neziskové organizace akreditované Ministerstvem spravedlnosti. Podvodné oddlužovací společnosti by tak měly být eliminovány.

Nový zákon o spotřebitelském úvěru ztížil již od loňského prosince přístup k půjčkám lidem, kteří je nemohou splácet, a současně zpřísnil požadavky pro nebankovní poskytovatele spotřebitelských úvěrů, které nově musejí mít licenci od ČNB. Z téměř 60 tisíc nejrůznějších nebankovních společností a firmiček požádal ČNB o licenci jen zlomek.

Znamená nová úprava konec podvodníků a lichvářů v byznysu s chudobou? O těchto otázkách budeme diskutovat v rámci senátního kolokvia s názvem Dopad účinnosti novel legislativy zaměřené na prevenci předlužení  (novela insolvenčního zákona, novela zákona o spotřebitelském úvěru)“, které se koná dne 12. září 2017 od 10:00 v Zeleném salonku Senátu PČR,  Kolovratský palác, Valdštejnská ulice č. 10, Praha 1.

Na kolokviu, pořádaném Ústavně právním výborem Senátu ve spolupráci s Asociací občanských poraden, vystoupí JUDr. Miroslav Antl, předseda Ústavně-právního výboru Senátu ČR a  zástupci exekutivy, mezi jinými i JUDr. Robert Pelikán, ministr spravedlnosti. O zkušenostech z praxe  občanských poraden bude hovořit Mgr. Hynek Kalvoda, předseda výboru AOP a další. V případě zájmu o účast nás kontaktujte na Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript