Skip to main content

Stále více lidí se nechává nachytat na falešné sliby podvodníků

V dnešní době rychle přibývá lidí, kteří nejsou schopni splácet své dluhy. Hrozba exekuce řadu z nich dovede do náruče podvodníků, kteří se neštítí na nich pod falešným slibem pomoci vydělávat.

Jen za první tři čtvrtletí roku 2009 zodpověděli poradci z občanských poraden sdružených v AOP 8 093 dotazů týkajících se dluhové problematiky a exekucí. Počet dotazů se tak za pouhé tři čtvrtiny roku 2009 zvýšil o téměř 2000 dotazů oproti celému roku 2008. Zadlužení lidé, kteří navštívili některou z občanských poraden, se nejvíce dotazovali na svá práva a povinnosti, dále řešili zejména problémy související s exekucemi. Dle předběžných statistik lze očekávat, že závěr roku spojený s vánočními svátky tento nelichotivý trend ještě posílil.

Asociace občanských poraden registruje zvýšený počet případů, kdy lidé naletěli podvodníkům, kteří je, místo slíbené pomoci, obrali o poslední zbytky peněz. Není výjimkou ani to, že se lidé dále zadluží za krajně nevýhodných podmínek, jen aby měli na „poplatky" za vyřízení oddlužení či schválení refinancování," komentuje situaci projektová manažerka AOP Jana Aglerová.

Někteří „finanční poradci" zmizí v okamžiku kdy od klientů vyberou provizi a ani se nesnaží tvářit, že pro klienta něco udělali. Zde lze bez větších pochybností hovořit o trestném činu podvodu, a proto by se takto napálení klienti měli obrátit na Policii ČR s trestním oznámením.

Jindy jsou podnikatelé chytřejší a dávají si pozor na to, aby skutečně vykonali činnost, ke které se smluvně zavážou. Nekalost jejich praktik však spočívá v tom, že v klientovi vytvoří mylnou představu o poskytnuté službě. Tradičně je ústně přislíbeno vyřízení oddlužení, úvěru či splátkových kalendářů, ale ve skutečnosti se smluvně závaží pouze k vytvoření podkladů či k tomu, že se pro klienta pokusí cosi zajistit, opatřit. Je třeba si uvědomit, že tyto společnosti neručí za výsledek, takže dlužník zaplatí třeba 10 000 Kč a jediné co získá, je SMS, že jeho žádosti o úvěr nebylo vyhověno," komentuje situaci Ondřej Načeradský, vedoucí Občanské poradny Společnou cestou, o.s.

Celé úsilí takového podnikatele může spočívat v tom, že přes internet vyplní žádost o půjčku u nebankovního poskytovatele úvěrů a výsledek pošle klientovi. Tváří se „poradce", že po podepsání smlouvy přebere jednání s věřiteli a dlužník nemusí dělat nic jiného, než mu posílat pravidelné měsíční splátky? Omyl! Dlužník se nemůže svých dluhů tak jednoduše zbavit a podpis takovéto smlouvy mu po pár měsících domnělého pocitu bezpečí přinese jen exekuci a citelný nárůst dluhů" dodává Ondřej Načeradský

Je rozhodně rozumnější čekat podvod a ne nějaké zázraky. Zadlužení lidé mohou využít odborného sociální poradenství, které je ze zákona bezplatné. Lidé by proto měli zpozornět, pakliže se někdo tváří jako „sociální poradce" a přitom žádá úplatu či podezřele doporučuje konkrétní komerční produkt," varuje PR manažer AOP Přemysl Houda.