Skip to main content

Branťe se proti dluhové pasti! radí OP Nymburk

Vánoce a především předcházející advent jsou každoročně obdobím nabídek nejrůznějších společností nabízejících lidem, kteří se ocitli v nouzi, snadné získání prostředků na koupi dárků a potravin na vánoční stůl.

„Slogany bank i nebankovních společností navozují dojem, že není nic jednoduššího a bezpečnějšího, než si peníze půjčit a zaplatit až příští rok. Lidé, kteří těchto nabídek využijí, si však někdy neuvědomují některá rizika, která jsou s uzavřením úvěrové smlouvy spojená", říká Hedvika Stuchlíková z Občanské poradny Nymburk. Podle ní se jedná především o situaci, kdy si zájemce o půjčku nepozorně přečte obchodní podmínky věřitele a až po podpisu smlouvy zjistí, k čemu se vlastně zavázal: vysoké úroky a poplatky spojené s uzavřením úvěru, velké smluvní pokuty, rozhodčí doložka atd.

Ředitelka poradny Veronika Pačesová uvádí: „V některých případech může věřitel požadovat zajištění úvěru, například podpis směnky, souhlas se srážkami se mzdy v případě nesplácení, přistoupení ručitele nebo zajištění majetkem. To je specifikem především u nebankovních společností. Dlužník se také často zaváže svým podpisem k uzavření další smlouvy, např. životního pojištění – kromě splátek úvěru je pak nucen hradit produkt, o který původně vůbec neměl zájem a který mu celkovou částku značně prodraží. Pokud se tedy dlužník ocitne v platební neschopnosti, může vlivem své nepozornosti při čtení smlouvy značně zjednodušit věřiteli vymáhání jeho pohledávky a sobě přivodit mnoho starostí". Podle pracovníků občanské poradny přitom stačí pečlivě číst, jednat zodpovědně s ohledem ke své stávající finanční a životní situaci a v případě nejistoty se poradit s odborníky. Pomocnou ruku mohou bezplatně poskytnout zaměstnanci Občanské poradny Nymburk, o.s., která sídlí na náměstí Přemyslovců v Nymburce v budově České spořitelny. Otevřeno je každé pondělí od 9 do 12,30 hodin a od 13,30 do 17 hodin a ve středu od 9 do 12,30 hodin. Kontaktní telefony jsou 325 511 148 a 731 588 632, e-mail je Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., webové stránky www.opnymburk.cz.