Skip to main content

Půjčka na dárky? Odborníci před vánočním zadlužením varují

Občanská poradna Diakonie ČCE – Střediska sociální pomoci v Mostě si za 11 let své existence získala odborný respekt v oblasti dluhového poradenství. Ročně se na ni obrátí stovky klientů, kteří dostatečně neodhadli své finanční možnosti, podlehli tlaku reklamy a dostali se tak do vážných problémů s dluhy. A protože právě v předvánoční době zájem o úvěry a nákupy na splátky výrazně roste, radí občanská poradna, jak předejít zbytečným starostem v novém roce.

Spolu s půjčkami na dovolenou patří vánoční půjčky ke klasickým ukázkovým příkladům o cestě do dluhové pasti. „Úvěry se staly běžnou součástí života a prakticky každá domácnost si někdy nějaký vzala. Reklamy na spotřebitelské úvěry visí takřka všude. A účinné jsou zejména před nadcházejícími vánočními svátky,“ říká vedoucí mostecké občanské poradny Markéta Strížová.

Podle ní zejména rodiče a prarodiče dříve nemuseli čelit tak velkému společenskému tlaku. Dnes pod vlivem reklamy i okolí stále častěji kupují věci, které dítě nepotřebuje, ale vyžaduje, aby nebylo v kolektivu vrstevníků „za outsidera“. Ježíšek tak pod stromečkem zanechává nejnovější mobily a notebooky, herní konzole, domácí kina a ploché televize s obří úhlopříčkou. „Ruce si pak spokojeně mnou poskytovatelé spotřebitelských úvěrů. Řada domácností si totiž peníze na sváteční nakupování půjčuje,“ říká Strížová. Mnohé domácnosti však už nějaké ty úvěry splácejí a banky nebo jiné seriózní úvěrové společnosti jim další peníze už nepůjčí. Takovým klientům rádi podají „pomocnou“ ruku jen pochybné firmy. Bez nahlížení do registru dlužníků, někdy i bez dokládání příjmů. Ovšem často za podmínek, které se dají bez okolků označit za lichvu nebo už z dálky zavánějí podvodem.

„Zásadní problém je především v tom, že si lidé důkladně nepročtou smlouvu, kterou podepisují. Většinou navíc ani neví, které ukazatele by měli sledovat. Spokojí se tak s přijatelnou měsíční splátkou, ale už vůbec neřeší, jaký je úrok a RPSN, zda smlouva obsahuje nějaké skryté poplatky a informace o tom, co se stane v případě, že dlužník nebude schopen splácet,“ vysvětluje Strížová.

Odborníci proto radí, abyste si předtím, než se rozhodnete půjčku vzít, odpověděli na několik důležitých otázek:
1. Mám přehled o svých financích?
2. Vytvářím si průběžně finanční rezervu?
3. Zvážil jsem dostatečně smysl a účel půjčky – potřebuji věc, na kterou si půjčuji doopravdy?
4. Zjistil jsem si dostatek informací o úvěru?
5. Zvážil jsem dostatečně pečlivě, od koho si půjčím?
6. Spočítal jsem si, kolik mě bude úvěr celkem stát?
7. Na co si musím dát před podpisem úvěrové smlouvy pozor?
8. Podepisuji pouze to, čemu rozumím?

„Rádi poradíme všem, kteří o půjčce přemýšlí. Pomůžeme jim se v problematice zorientovat a upozorníme je na rizika. Jen zodpovědným přístupem se totiž dá předejít závažným problémům a vyhnout se dluhové pasti,“ říká Strížová.

Na poradnu se můžete obrátit i v případě, že vás už vaše dluhy dohnaly. V takovém případě je potřeba nezavírat před problémem oči a začít ho řešit co nejrychleji. Občanská poradna Diakonie ČCE sídlí v mosteckém Business centru na třídě Budovatelů (budova bývalých Báňských staveb). Kromě středy je otevřena každý všední den a její služby jsou zdarma.